Hoe Germaanse Stammen Het Klein-MKB Kunnen Helpen

23 NOVEMBER 2022

Hoe Germaanse Stammen Het Klein-MKB Kunnen Helpen

Geschreven door Stefan Kuijer
Functie Eigenaar Re-publiek

Krijg de klanten waar je recht op hebt

Stop met het maken van deze cruciale fouten (in het bijzonder #1). Je stuurt potentiële klanten regelrecht in de armen van je concurrenten en loopt vele duizenden euro's mis. Download nu de gratis gids en krijg de klanten waar je recht op hebt.

DOWNLOAD

Drie legioenen van getrainde Romeinse soldaten waren onderweg naar een van de vele fortificaties aan de Romeinse grens. Het Romeinse Rijk breidde zich al maar verder uit. Van onder de Middellandse Zee helemaal tot aan ons land.

Of nou ja, ons land… Nederland zoals we dat nu kennen bestond nog niet. Er leefden veel stammen in het hoorden van Europa die door de Romeinen ook wel Magna Germania werden genoemd; Germanië dus.

Inmiddels had Rome al vele volken verslagen en hun gebieden eigen gemaakt en de expansiedrift was nog lang niet afgenomen. Zuid, midden en oost Europa vielen al onder het schrikbewind en de noordelijke stammen moesten er ook aan geloven.

De rivier de rijn liep als scheidslijn tussen Rome en vrijheid als een kronkelende lijn door Europa. Elke volk, natie of stam die zich probeerden te verzetten, werd bruut onder de voet gelopen – en al voor enige tijd had Rome zijn ogen gericht op de Germaanse stammen, waaronder die in Nederland woonden.

Hoe moesten meer dan honderd stammen, die vaak zelf met elkaar in oorlog waren, het winnen van het grootste en best getrainde leger ter wereld?

Op 9 september in het jaar 9 na Christus troffen drie Romeinse legioenen de Germaanse stammen in de bossen van Teutoburgerwoud. Een veel kleiner leger ongetrainde mannen versloegen daar een leger van 18.000 getrainde soldaten. Een ongekende nederlaag die de neergang van het immense Romeinse rijk in gang zette.

De geruchten gaan dat er zoveel minachting was bij de soldaten over dit bij elkaar geraapte legertje, dat veel gevechtsprotocollen niet werden gevolgd. De stammen konden de omgeving natuurlijk als hun broekzak en hadden daar ook optimaal gebruik van gemaakt.

Er ontstond al snel grote chaos bij de soldaten, elke vorm van orde ontbrak en bij bosjes werden ze afgeslacht. De Germanen, onder leiding van Arminius, ook bekend als Hermann der Cherusker, behaalden zo’n grote overwinning, dat deze veldslag zelfs in de top 15 meest bepalende overwinningen ooit was gekomen.

Ook vandaag de dag zien we dat verschillende legioenen het de kleine ondernemer ontzettend zuur kunnen maken. De markt wordt langzaam overgenomen door steeds grotere bedrijven die het aandeel van de kleine ondernemer opslokt.

Daarbij komt ook dat er van een ondernemer verwacht wordt dat hij van alles op de hoogte is en van alles verstand heeft. Des te meer kansen er zijn door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen, des te meer gevaren ook.

Hoe is het voor een klein bedrijf mogelijk om überhaupt voet aan wal te krijgen? Als kleine stam is het soms al moeilijk genoeg om te blijven bestaan ten opzichte van al die andere kleine stammen in je directe omgeving – laat staan dat er een groot getraind leger op je afkomt met een massaal budget. Die tien getrainde soldaten heeft voor elke man of vrouw die jij tot je beschikking hebt.

Maak van je onderneming
een opvallend merk

Nu tijdelijk: geen verzendkosten

Gele sterGele sterGele sterGele sterGele ster
BEKIJK HET BOEK

Het is daarom goed om de handen ineen te slaan. Zelf heb ik jarenlang geprobeerd alles zelf te doen. Maar dan ook echt letterlijk alles. En wat ik niet kon deed ik onderzoek naar tot ik het wel kon. Ik dacht veel geld te kunnen besparen op die manier. Wat ik echter vergat was dat ik de tijd helemaal niet heb om alles zelf te doen, plus dat ik bij lange na niet zo goed was dan iemand die erin is gespecialiseerd.

Hard werken was nooit een probleem voor mij, maar slim werken dus wel. Toen ik ben gaan inzien dat geld uitgeven juist een slimme investering kan zijn die meer rendement oplevert dan wanneer ik het allemaal zelf probeer, begon het balletje langzaam te rollen.

Als kleine ondernemer ben je absoluut in staat om legioenen aan concurrenten te verslaan. Het slagveld is namelijk de perceptie van de doelgroep. Een grote concurrenten kan misschien vaker de aandacht van deze doelgroep trekken, maar wanneer jij hen écht weet aan te spreken, zullen ze voor jou kiezen.

Alle ondernemers die ik spreek snappen dit in beginsel wel, maar denken dat marketing de heilige graal is als het om dit gevecht gaat. Wat ze vergeten is dat marketing weliswaar voor de nodige aandacht zorgt, maar dat het niet zorgt het nodige vertrouwen dat je ideale klanten nodig hebben. Daar is branding voor nodig.

Marketing zorgt voor aandacht, branding zorgt voor vertrouwen. Wanneer jouw stam op nummer 1 staat in de gedachten van je doelgroep, dan kunnen er nog zoveel legioenen op je af worden gestuurd, maar zal je overeind blijven staan. Het is daarom van onmisbaar belang dat je van je onderneming een ambachtelijk merk maakt. Een merk waar je klanten zich mee kunnen identificeren. Waar ze zich toe aangetrokken voelen en bereid zijn je trouw te blijven, zelfs als die ene grote klant een goedkoper aanbod heeft of hen tien keer op een dag benadert.

Ben je benieuwd of jouw bedrijf zich staande weet te houden? Plan dan nu een gratis 30-Minuten Merkpotentie Sessie™ (t.w.v. €150)

Je ontvangt dan:
- Een complete Merkscan van je onderneming
- Concrete adviezen voor optimale groei
- Een op maat gemaakt document met inzichten in je bedrijf

Stefan

Maak van je onderneming een gedenkwaardig merk

PLAN EEN MERKPOTENTIE GESPREK™

VERTROUWD DOOR ENKELE VAN DE MEEST AMBITIEUZE MERKEN

Logo Aarden wit
Logo Beleef Dementie wit
Logo Barend Gerretsen

Re-publiek

Wij helpen ambitieuze starters, zzp’ers en het klein-MKB met het transformeren van hun onderneming naar een gedenkwaardig merk dat klanten aantrekt en opvalt in de markt.

Download de gratis gids

Stop met het maken van deze cruciale fouten en krijg de klanten waar je recht op hebt.

DOWNLOAD

RE-PUBLIEK | Koninginneweg 106, 2982 AP Ridderkerk | KvK 71646469 | stefan@re-publiekbranding.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN